U bent gemeenteambtenaar
Schuldbemiddeling Nederland werkt graag samen met gemeenten die beseffen dat samenwerking in de keten van schuldhulpverlening meer oplevert. In dit geval een samenwerking tussen de bewindvoerders Wsnp en de gemeentelijke schuldhulpverlening.
Schuldbemiddeling Nederland zet bewindvoerders Wsnp in voor de minnelijke schuldhulpverlening. Normaal worden bewindvoerders Wsnp ingezet voor wettelijke schuldsaneringsregelingen (Wsnp), maar op basis van artikel 48 Wck mag de bewindvoerder Wsnp ook minnelijke schuldsaneringsregelingen aanbieden.
Voordelig aan de inzet van bewindvoerders Wsnp is dat zij een goede kennis hebben van de faillissementswet en überhaupt veel kennis hebben van het oplossen van schulden. Daarbij komt dat bewindvoerders Wsnp wettelijke schuldsaneringsregelingen voor ZZP’ers en ondernemers behandelen. Hierdoor hebben zij specialistische kennis opgedaan over schuldhulp voor deze groep.
Schuldbemiddeling Nederland verzorgt regelmatig schuldregelingen voor ZZP’ers en ondernemers. Wij zijn in staat oude financiële problemen los te koppelen van een positief toekomstperspectief en ervoor te zorgen dat een ondernemer kan doorstarten. Hierbij zijn een goede begeleiding, juridische en financieel-administratieve kennis en gevoel voor het ondernemerschap cruciaal. Wij verstaan dat en hielpen daarmee tot nu toe ZZP’ers en bijvoorbeeld kapperszaken, taxibedrijven en grote handelsondernemingen.
De Raad voor Rechtsbijstand (Bureau Wsnp) houdt daarnaast een register bij van bewindvoerders Wsnp en stimuleert dat zij worden ingezet bij dwangmiddelen in het minnelijk traject. Dat betekent dat zij een subsidie krijgen voor verzoekschriftprocedures dwangakkoord, moratorium en voorlopige voorziening. Deze verzoekschriftprocedures bij de insolventierechter zijn pittig en niet voor iedereen weggelegd. Bewindvoerders Wsnp hebben echter veel ervaring met insolventierechters en blijken hoogwaardige kwaliteit te kunnen leveren bij deze verzoekschriftprocedures. Vooral bij dwangakkoorden zijn onze bewindvoerders Wsnp succesvol.
Met de inzet van dwangakkoorden kan een gemeente de kans op een minnelijk akkoord sterk vergroten. Dat betekent dat meer regelingen minnelijk zullen slagen. Schuldbemiddeling Nederland maakt dat in de eigen praktijk ook mee. Bij 60% van onze schuldregelingen zetten wij het dwangakkoord in, in 96% van de gevallen zijn die succesvol en bij 91% van de schuldregelingen komen wij daardoor tot een minnelijk akkoord met de schuldeisers. Het dwangakkoord vergroot de kans op een minnelijk akkoord voor de cliënt aanzienlijk.
Voor gemeenten die de samenwerking willen zoeken heeft Schuldbemiddeling Nederland meerdere mogelijkheden. Wij kunnen voor uw gemeente:
- de verzoekschriftprocedures voor dwangakkoorden, etc. gratis verzorgen;
- de schuldhulpverlening voor ZZP’ers en (ex-)ondernemers uitvoeren;
- de schuldhulpverlening voor eigenwoningbezitters, mensen in het beschermingsbewind en andere bijzondere doelgroepen uitvoeren.
Wij zien dat beleidsmedewerkers en de mensen op de werkvloer altijd even moeten wennen aan het idee. Men is gewend alle vormen van schuldhulpverlening zelf uit te voeren, maar tijdens gesprekken met gemeenten horen wij regelmatig dat hun schuldhulpverleners toch wel moeite hebben met het voeren van verzoekschriftprocedures en het bedienen van bijzondere doelgroepen (zoals ZZP’ers en ondernemers). Steeds meer gemeenten durven nieuwe methoden in te zetten en zoeken daarom de samenwerking met onze bewindvoerders Wsnp. Het gaat immers niet om wie de werkzaamheden uitvoert, maar om hoe succesvol de schuldhulpverlening voor mensen kan zijn als gevolg van samenwerking.
Ziet uw gemeente ook dat onze bewindvoerders Wsnp en uw gemeentelijke schuldhulpverlening elkaar kunnen versterken? Neem dan vooral contact met ons op. Dan gaan wij graag met u in gesprek.